Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pusztai Virág: A televíziós műsorgyártás és műsorszerkesztés gyakorlati alapjai

borito_elso.jpgA televíziós műsorgyártás és műsorszerkesztés gyakorlati alapjai című kötet a Szegedi Egyetemi Kiadó és a Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában jelent meg.

borito_elso.jpg

  • Kiadó: Szegedi Egyetemi Kiadó, Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
  • Kiadás éve: 2017
  • ISBN: 978-615-5455-70-4
  • 176 oldal

 

 

 

 

 

 

 

Az olvasó egy gyakorlati kézikönyvet tart a kezében, amely a kezdő televízióműsor-készítőknek próbál támpontokat adni a mindennapi munkához, áttekintve a mozgóképes híranyagok, magazinműsor-bejátszások, televíziós riportok, stúdióbeszélgetések elkészülésének folyamatát, e folyamat feltételeit, szereplőit, eszközeit.
Noha a piacon számos médiaelméleti szakkönyv hozzáférhető, az olyan kiadványokból, amelyek a hazai mozgóképes médiatartalom-gyártás napi rutinjához adnának eligazítást, hiány tapasztalható. E hiány mögött ott lappang az a súlyos probléma, hogy a magyar televíziós szakmának nincsenek általánosan használt, letisztult, pontos fogalmai. Ahány szerkesztőség, annyiféle struktúra, iskola, módszer. Más és más szavakat használnak az eszközök, a műsorelemek, a folyamatok megjelölésére. Közös nyelv hiányában a szakmai párbeszéd is szükségszerűen hiányos. E kötet kísérletet tesz arra, hogy összefésülje a különböző, olykor szlengesnek ható televíziós kifejezéseket, amelyek által leírhatóvá és áttekinthetővé válik a műsorgyártási folyamat, kirajzolódnak a feladatok és felelősségek.